9 Nisan 2009 Perşembe

Kişisel ve Yarı Halka Açık Büyük Ekranlar IV

PDA & Cep Telefonu

Bazı çalışmalar kullanımı yaygınlaşan kişisel dijital asistanların (PDA) büyük ekranlar ile etkileşim için kullanılabileceğini öne sürmüştür [19, 20]. Bu cihazlrın büyük ekran için bir uzaktankumanda gibi kullanılabilmesi, kullanıcıyı herhangi bir fiziksel kısıtlama olmaksızın rahatça hareket etme olanağı sağlar. Ancak burada kullanıcının PDA ile etkileşime geçip sonucunu büyük ekranda alması dolaylı bir etkileşim olduğundan en iyi çözüm olup olmadığı tartışmalıdır. Ayrıca kollektif çalışmalarda her kullanıcıya PDA sağlanması gerekliliği veya çalışmayı tamamlayan kullanıcının ihtiyacı kalmayan cihazı ne yapacağı gibi henüz çözümlenmeyen sorunlar mevcuttur.

De Michelis, Loregian ve Martini (2006) tarafından yapılan bir çalışma hemen herkesin yanında bulunan cep telefonlarının sınıflardaki akıllı tahtalar için işraretçi olarka kullanılmasını hedeflemiştir. Kızılötesi özelliği olan cep telefonları aracılığıyla, aynı ortamda birden fazla büyük ekran olsa bile kullanıcı telefonunu istediği ekrana yönelterek çalışabilmektedir. Ayrıca telefonlar aracılığıyla ekranlara resim, video, vb. dosyalar yükleyebilmektedirler. Bu çalışma ile kullanıcıların yanlarında karmaşık bir cihaz taşımak zorunda kalmaksızın her koşulda akıllı tahtalar ile etkileşime geçebilmeleri hedeflenmiştir[8].

BYOD makalesi

Lazer İşaretçiler

Lazer işaretçiler hareketlilik, direk etkileşim ve oldukça düşük maliyeti gibi artıları olmasına karşın gecikme ve insan elinde dengesizlik gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Kırmızı lazer noktasının vdeio kamera ile yakalanan ekranda tesbit edilmesi mantığına dayanan lazer işaretçiler ile kurulan sistemler üzerine bir çok çalışma yapılmıştır [21, 22].

Cheng ve Pulo (2003) duvar boyutunda görüntüler için dolaylı etkileşimin kullanıcıya getirdiği bilişsel yükü azaltmak ve kullanıcıya maksimum hareketliliği kazandırmak için lazer işaretçiler ile görüntü yüzeyindeki sıcak noktaları ve kullanıcının yapmış olduğu hareketleri yorumlayarak farklı olayları tetikleyen bir sistem önermektedir. Burada, kullanıcının işaretçi ile yapacağı hareketler (daire çizme, vb) yorumlanarak standard fare etkileşimleri ile ilişkilendirilmektedir. Ayrıca, birden fazla lazer işaretçi takibi yapılabilmekte böylece kullanıcılar arasında işbirliği sağlanabilmektedir.

Büyük heterojen veritabanları için veri görselleştirme amaçlı uygulamalarda kullanılabilecek çoklu projeksiyon cihazlarından oluşan duvar boyutunda bir sistemde ise, bilgisayarlı görme teknikleri kullanılarak lazer işaretçi hareketleri takip edilip yorumlanabilir(Chen&Davis, 2006). Burada aynı anda birden fazla kullanıcının işaretçi noktaları takip edilerek birlikte çalışma sağlanabilir.

Eckert ve Moore “Etkileşimli Öğrenme Duvarı”nı tasarlayarak, sınıf içerisinde eğitmenin istediği yerden lazer işaretçi yardımıyla projeksiyon tabanlı bir sistemde sunumunu işletmesine, aynı zamanda öğrencilerin de kendi mmakinelerinde çalışan yazılımlar sayesinde aynı sunumu kendi makinelerinde takip ederken, gerekli durumda ana bilgisayarın fare işaretçi kontrolünü ele alarak, sunumu not ekleme veya sunum üzerinde gezinme gibi işlevleri desteklemeyi hedeflemişlerdir[17].

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder