22 Ekim 2009 Perşembe

Ekran Boyutunun Kullanılabilir Tasarımlara Etkisi

Günümüzde bilgi miktarı ve görev sayısının artmasına bağlı olarak, kullanıcıların daha büyük bir ekran üzerinde çalışmak istemeleri beklenen bir sonuçtur. Ancak kullanıcıların bu tip büyük bir görüntü ile çalışırken sergiledikleri davranışlar, kullandıkları fiziksel ve/veya zihinsel yöntemlerin standard bilgisayar ekranları üzerinde kullandıkları yöntemler arasındaki farklılıklar hakkında halen çok az bilgi mevcuttur. Yapılan çeşitli çalışmalarda, ortak çalışma guruplarının bu tip büyük görüntüler üzerinde daha verimli çalışabildikleri, kullanıcıların büyük ekranlar üzerindeki ortak çalışmalara daha aktif katılabildikleri gözlenmiştir. Büyük ekranlar ve bireysel görev performansı arasındaki ilişkiyi gözlemlemek için yapılan çalışmalarda ise kullanıcıların uzaysal görevler, bilgi hatırlama ve zihinsel harita oluşturma görevlerinde büyük ekran üzerinde daha iyi performans gösterebildikleri gözlemlenmiştir(Tan, Patrick, Czerwinski). Öte yandan bazı çalışmalarda (Bi, Balakrishnan) kullanıcıların tercihlerinin tesbit edilmesi hedeflenmiş ve sonuç olarak kullanıcıların genellikle daha büyük ekranlarda çalışmayı tercih ettikleri gözlemlenmiştir.
Büyük ekranların bireysel kullanımda performans açısından yarattıkları farklar araştırılırken, kullanıcıların performansını direk olarak etkileyen bir diğer faktörün, kullanılabilir tasarımların oluşturulması üzerinde ekran boyutunun etkisinin bulunup bulunmadığı sorulabilir. Son 20 yıl, İBE ile ilişkili bir çok standardın gelişimine sahne olmuştur. geliştirilmiştir. Sistemlerin ve kullanıcı çeşitlerinin arttığı, kullanıcıların beklentilerinin yükseldiği günümüzde son ürünlerde bütünlük, uyum ve genel olarak kullanılabilirlik oldukça değerlidir.
Kullanıcı arabirimi standartlarının geliştiriciler tarafından ne derece uygulandığı çıkan son ürünün kullanılabilirliğini doğrudan etkiler. Burada geliştiricilerin üzerinde çalıştığı görüntünün büyüklüğü ile ürettiği arayüzlerin arayüz standartlarına uygunluğu yani geliştiricinin standartları uygulayabilme/değerlendirebilme performansı üzerine etkileri bilinmemektedir. Geliştiricilerin (bir veya daha fazla geliştirici) standartlara daha uyumlu arayüzler oluşturabildikleri ve/veya büyük ekranlarda arayüzlerin standardlardan sapmalarını daha başarılı şekilde tesbit edebildikleri ekran boyutu üzerine genel bir sınır tesbit edilebilirse, kullanıcı açısından daha başarılı son ürünler elde edilebilmesi mümkün olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder