25 Mart 2009 Çarşamba

Büyük Ekranlar için Arayüz ve Etkileşim Tasarımı

Teknolojideki son gelişmeler büyük ekranların günlük yaşantımıza yerleşmesine yol açmıştır. Büyük ekran görüntülerinin uygulama alanları genel olarak üçe ayrılmaktadır; kişisel, yarı halka açık ve halka açık. Kişisel büyük ekranlar, tek bir kullanıcının büyük miktarda bilgiyi bir seferde görüntülemesi ve işlemesine olanak sağlamaktadır. Yarı halka açık ekranlar ise işyerleri veya toplantı odaları gibi erişimin kısıtlı ve kontrollü olduğu yerlerde bulunmaktadır. Halka açık ekranlar ise genellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu tren istasyonları, hava alanları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Halka açık alanlardaki büyük ekranlar toplumu desteklemek ve sosyal aktiviteleri teşvik etmek hedefiyle kullanılmakta ve sayıları gün geçtikçe artmaktadır.


Bu ekranlarda kullanılan uygulamaların tasarımında masaüstü bilgisayar, PDA veya cep telefonu gibi ekranlardan farklı ihtiyaçlar olduğu göz önüne alınmalıdır. Özellikle insan tecrübesinin önemli olduğu büyük ekranlarda arayüzlerin tasarımında ekran boyutunun göz önüne alınması gerekmektedir. Ayrıca büyük ekranlarda etkileşim için kullanılacak yöntemler konusunda kesin bir çözüm ortaya konmamıştır. Bu ekranlarda etkileşim için klavye, fare gibi giriş cihazlarının kullanılması her zaman mümkün olmadığı gibi, bu cihazların masaüstü bilgisayar kullanımı için tasarlanmış olması sebebiyle büyük ekranlarda kullanımı etkin sonuç vermemektedir. Ayrıca bu tip cihazların kullanımı, örneğin bir konferans esnasında konuşmacının fare ya da klavyeyi kullanabilmek için kürsü/masa başında bulunması gibi kullanıcıya fiziksel kısıtlamalar da getirmektedir.


Öte yandan, halka açık alanlarda kullanılan büyük ekranlarda ise etkileşimin cihaz bağımsız sağlanabilmesi ihtiyacı söz konusudur. Çünkü bu tip ekranların kullanıcıları belirli değildir. Halka açık alanlardaki ekranların kullanımı için cihaz gereksinimleri, güvenlik, mahremiyet, kullanım kolaylığı, vb. konuların göz önüne alınması zorunludur.


Büyük ekranlar için kullanılabilecek etkileşim yöntemlerinin araştırılması, fiziksel gereksinimleri en aza indirgeyerek bu tip ekranların yaygın ve kolay kullanımına olanak sağlayacak yöntemlerin oluşturulması önemlidir.



KAYNAKLAR:

[1]R. Ballagas, M. Rohs, J. Sheridan, J. Borchers, “BYOD: Bring Your Own Device”, UbiComp 2004 Workshop on Ubiquitous Display Environments. Nottingham, UK, September 2004

[2] Tan, D. S., Gergle, D., Scupelli, P., and Pausch, R. 2006. Physically large displays improve performance on spatial tasks. ACM Trans. Comput.-Hum. Interact. 13, 1 (Mar. 2006), 71-99.

[3] Cheng, K. and Pulo, K. 2003. Dire interaction with large-scale display systems using infrared laser tracking devices. In Proceedings of the Asia-Pacific Symposium on information Visualisation - Volume 24 (Adelaide, Australia). T. Pattison and B. Thomas, Eds. ACM International Conference Proceeding Series, vol. 142. Australian Computer Society, Darlinghurst, Australia, 67-74.

[4] R. Ballagas, M. Rohs, J. G. Sheridan, J Borchers, “Sweep and Point & Shoot: Phonecam-Based Interactions for Large Public Displays”, CHI '05, ACM Press, Portland, Oregon, USA, April 2005

[5] Cao, X. and Balakrishnan, R. 2004. VisionWand: interaction techniques for large displays using a passive wand tracked in 3D. In ACM SIGGRAPH 2004 Papers (Los Angeles, California, August 08 - 12, 2004). J. Marks, Ed. SIGGRAPH '04. ACM, New York, NY, 729-729.

[6] Czerwinski, M., Robertson, G., Meyers, B., Smith, G., Robbins, D., and Tan, D. 2006. Large display research overview. In CHI '06 Extended Abstracts on Human Factors in Computing Systems (Montréal, Québec, Canada, April 22 - 27, 2006). CHI '06. ACM, New York, NY, 69-74.

[7] Malik, S., Ranjan, A., and Balakrishnan, R. 2005. Interacting with large displays from a distance with vision-tracked multi-finger gestural input. In Proceedings of the 18th Annual ACM Symposium on User interface Software and Technology (Seattle, WA, USA, October 23 - 26, 2005). UIST '05. ACM, New York, NY, 43-52.

[8] Cheng, K. and Takatsuka, M. 2006. Estimating virtual touchscreen for fingertip interaction with large displays. In Proceedings of the 18th Australia Conference on Computer-Human interaction: Design: Activities, Artefacts and Environments (Sydney, Australia, November 20 - 24, 2006). J. Kjeldskov and J. Paay, Eds. OZCHI '06, vol. 206. ACM, New York, NY, 397-400.